2GIRL女子拉拉學園

查看: 2947|回復: 44

你最愛的廣東歌

參加活動: 0

組織活動: 0

網站小提醒:2GIRL定期清除90天以上的短消息,重要資料請記得複製到自己的電腦喔
來寫一下你最愛的廣東歌,最好可以描述一下
它讓你聽了之後,有什麼樣的感覺

當然我也要說一下自己的,不過聽了十幾年廣東歌
愛的很多,對我來說....最能夠讓我聽了會很感動的
還是經典的老歌吧

想來想去,好聽的太多了,需要再開另一個版來討論
那我的最愛是 "唯獨你是不可取替" 鄭秀文主唱
這首詞寫得蠻動人的, 情緒會被它牽著走
如果有另一半的時後, 都會很想她像這首歌一樣
我最愛的一句是
"誰似你這般欣賞我 誰也說不上你一般清楚我"
可以一直陪在身邊的, 就是懂得欣賞自己,很了解自己的人
所以我覺得這句是KEY POINT,聽了數百次後,偶爾還是會感動到痛哭流涕
PS:這首歌有十五年以上了,來一下幾個月前最新的LIVE版,唱得真好!
    雖然向來都不是很愛許志安,但看他那麼深情凝望秀文唱
    似乎更感受得到這首歌的意義

唯獨你是不可取替

作詞:梁芷姍 作曲:Tetsuro Oda/Sho Uesugi/Miho Nakayama

如果今天將失去 眼前的一切 剩低清風兩袖也不計
唯獨你一個是不可給取替 是我生命裡的一切 Wooh
如早知今生跟你 有幸可相愛 在當初應更努力為未來
其實我知道 是可一不可再 下半生准我留住你 一直相愛

曾聽說有許多戀愛 沒有結果
卻剩傷心者感慨 令我都刻意避開 是我不敢相信真愛
但你不惜真心真意對待 竟令我再感到意外
讓我獻出同樣被愛 全面喝采

如果今天將失去 眼前的一切 剩低清風兩袖也不計
唯獨你一個是不可給取替 是我生命裡的一切 Wooh
如早知今生跟你 有幸可相愛 在當初應更努力為未來

誰似你這般欣賞我 誰也說不上你一般清楚我
問我可需要甚麼 願你終身交托給我
讓我一生好好把你照料 請讓我體恤你需要
讓我獻出全部熱愛 從來沒缺少

網站小提醒:2GIRL定期清除90天以上的短消息,重要資料請記得複製到自己的電腦喔
這首歌~~~
好懷念
回復

katec: 這首歌~~~
好懷念
嘿嘿嘿....你有看過她演唱會,你覺不覺得她講話很搞笑?
回復

totti: 嘿嘿嘿....你有看過她演唱會,你覺不覺得她講話很搞笑?
鄭四萬講o野好欠揍!!!!
回復

katec: 鄭四萬講o野好欠揍!!!!
鄭四萬你都知,睇黎你都唔簡單...我搵到知音喇!
回復

totti: 鄭四萬你都知,睇黎你都唔簡單...我搵到知音喇!
係啦係啦我好感動添!!
我前兩日o岩o岩返來~

我有買東亞華星音樂會,不過仲未睇~
回復

katec: 係啦係啦我好感動添!!
我前兩日o岩o岩返來~

我有買東亞華星音樂會,不過仲未睇~
哇....我發覺你都係佢Die fan黎架....
我係download左個演唱會成張碟黎聽
不過未買DVD,因為我香港朋友阻我叫我唔好買
咁都好既,因為浄係小小part有Sammi,其他人唱歌又唔勁
買黎好似好唔抵咁,我諗住呢幾日Downlaod DVD黎睇, 嘿嘿!
回復

totti: 哇....我發覺你都係佢Die fan黎架....
我係download左個演唱會成張碟黎聽
不過未買DVD,因為我香港朋友阻我叫我唔好買
咁都好既,因為浄係小小part有Sammi,其他人
哈哈而家好似冇種子啦
我燒一塊俾你啊不如~
我淨係想睇鄭小姐同許生啊嘛~
當年o既金童(?)玉女!!!
再次重聚合唱好有睇頭~

係唔係die fan我唔知
不過而家就轉o左台喇你知XD~
回復

katec: 哈哈而家好似冇種子啦
我燒一塊俾你啊不如~
我淨係想睇鄭小姐同許生啊嘛~
當年o既金童(?)玉女!!!
再次重聚合唱好有睇頭~

係唔係die fan我唔知
不過而家就轉o左台
好呀...唔該你燒比我囉!  咁我就係佢die fan,到死可能都未清醒
你轉左邊台呀...何小姐?
回復

totti: 好呀...唔該你燒比我囉!  咁我就係佢die fan,到死可能都未清醒
你轉左邊台呀...何小姐?
係囉~
我都唔知算唔算鄭姐姐die fan
但係中學o個陣好中意好中意佢
我屋企仲有鄭小姐前三張國語錄音帶
之後就cd喇~
我好耐無聽過國語歌

何小姐都算係05年先開始o既
都唔知我點解會中意o左佢~哈
回復

小黑屋|手機版|Archiver|信箱|愛女生BBS|隱私權條款|2GIRL女子拉拉學園

GMT+8, 2024-4-27 09:43 , Processed in 0.147392 second(s), 23 queries .